Növényeink virágföld pH igénye, tápanyagszükséglete, szerkezeti kívánalmai eltérőek, ezért termékcsaládunkat úgy alakítottuk ki, hogy a legfőbb növénytípusoknak megfelelő virágföldek rendelkezésére állhassanak. Széles virágföld választékunkban minden elképzelhető növényfajta speciális igényeire van megoldásunk, de a virágföld vásárláskor figyeljünk oda a pH értékre is. Kertészeti termelésben főként a talaj kémhatását fejezzük ki pH-ban.

Mit jelent a virágföld pH jelölése?

Minden talaj kémhatása mérhető pH skálán. A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. A skála 0-tól 14-ig terjed; a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra, a magasabb értékek lúgos kémhatásra utalnak. A savasság vagy lúgosság 10-szeres változása 1 pH–egység változást jelent.

FLORIMO Virágföld pH érték skála

Néhány virágföldgyártó sok éve az előző rendszerben az egyszerűség, mintsem a pontosabb, szakmaibb hozzáállás jegyében kitalált 3 pH kategóriát a virágföldeknek:

A= enyhén savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld a mészkerülő növények számára.
B= semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld.
C= enyhén lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld a mészkedvelő növények számára.

Ez a 3-betűs besorolás nem pontos, mivel nem fedi teljesen a növények igényét (például egy Rhododendron virág 3,8 – 4,5 pH értékű virágföldet igényel, amire a lista alapján nem is létezik virágföld). Éppen ezért ajánlott jobban odafigyelni a virágföldek elején vagy hátoldalán feltüntetett pH értékre, és utánajárni a növényfajták igényére. Amennyiben erre a szempontra is odafigyelünk, növényünk fejlődése varázslatos és megfelelő lesz.

Ellentétben sok más gyártóval akik az egyszerűbb utat választották, nálunk fontos hogy a virágok és növények valóban megkapják a megfelelő és minőségi virágföldet, így lesz szebb az otthonunk és kertünk mindannyiunknak.

Hogyan savanyítsam a földet?

A virágföldek és talajtípusok legtöbbje jellemzően semleges kémhatású (6,0 – 7,5 pH). Ha olyan növényünk van ami a savanyúbb virágföldet igényli, a talaj pH értékét szulfátos műtrágyákkal lehet csökkenteni (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák), vagy rostos tőzegkockával.

 

FLORIMO Ültessünk együtt

A FLORIMO® virágföld számos változatban áll a növénykedvelők rendelkezésére. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyiket válasszuk, forduljunk bizalommal az eladóhoz, aki további jó tanácsokkal láthat el bennünket. Ha van rá lehetőségünk, akkor szakárudában, üzletben, szakembertől vásároljunk.

 

Tetszett a bejegyzés? Iratkozz fel a friss tartalom figyelőre, blogértesítőre!

Facebook megosztás Google+ megosztás Gyors hírlevél feliratkozás